Apex Environmental Body Defers Decision on Clearance to the Parliament Revamp Project

Share on:

The Parliament redevelopment project hits a roadblock as an apex environmental screening committee has deferred the clearance for the project. This was done because the land on which some of the proposed structure was to come up, seemed to be under a dispute that was being heard by the Delhi High Court.

The petitioner in the Delhi High Court has put in an appeal that no environment clearance be given, as the alterations which are proposed will involve changes not in accordance with Delhi’s earlier Master Plan. The petitioner also pleaded that no permission be granted to cut down trees for the expansion and renovation of the Parliament building, which is part of the Central Vista Redevelopment project and involves redeveloping the 3-km stretch from Rashtrapati Bhavan to India Gate.
A notice has been issued to the Ministry of Housing and the Central Public Works Department (CPWD) by Justice Rajiv Shakdher, seeking their stand on the petition and ordered that the decision of the Expert Appraisal Committee (EAC) be conveyed to the court “as soon as possible”.

The department had already stated earlier that no court cases were pending against the project or the land. However, two petitions have still been filed in the Delhi High Court against the Delhi Development Authority’s proposed use of the land. One of the plots had been allegedly kept for recreational use in the Master Plan for Delhi-2021, but the DDA proposed changing it to “Parliament House” on December 20, 2019.
The proposed revamp, envisions a new triangular Parliament building that is targeted to be constructed by August 2022, the 75th year of Independence Day.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *